Trotsar nya lagen – erbjuder faktura först

Nyligen trädde en omdebatterad kreditlag i kraft i Sverige. Denna lag förbjuder e-handlare från att erbjuda fakturabetalning eller delbetalning som första alternativ vid betalning. Det som ett sätt att skydda konsumenten och minska risken för att denne av misstag väljer kreditbetalning i kassan vid näthandel.

Trots att lagen uttryckligen förbjuder att ha kreditbetalning som första alternativ är det precis så det ser ut för den som vill betala hos H&M idag. De har nämligen Klarnas 30 dagars faktura som sitt första betalningsalternativ.

Händer håller i mobil och betalkort vid dator

Bakgrunden till lagen

Bakgrunden till lagen är att konsumentkrediterna de senaste åren stadigt har ökat – till att idag stå för hela 18 % av de svenska hushållens totala skulder. Enligt den nya lagen ska direktbetalning alltid finnas som första alternativ i de fall då e-handlaren erbjuder det. Om inget alternativ för direktbetalning finns, får e-handlaren fritt rangordna dem.

Lagen har varit föremål för heta diskussioner. Bland annat har betalningsbolagen Klarna och Qliro starkt protesterat mot den. De har också fått stöd av bland annat Moderaterna och Liberalerna i sin kritik. Den främsta orsaken till protesterna är att även kostnadsfria fakturor omfattas av lagen. Det är något de menar försämrar kundernas säkerhet, eftersom dessa då inte längre får möjlighet att först få hem varan innan betalning.

Hur kan de trotsa lagen?

Anledningen till att H&M tycker sig kunna erbjuda fakturabetalning som första alternativ, trots att lagen alltså förbjuder det, är att de anser sig ha hittat ett kryphål i lagen.

De betalningsmetoder som finns hos H&M är idag fakturabetalning, delbetalning, PayPal och kortbetalning. Man skulle då tycka att kortbetalning borde erbjudas som första alternativ eftersom detta innebär att du betalar direkt. Problemet är att lagen inte gör skillnad på kreditkort och debetkort. Även om inte alla betalkort är kreditkort, kan kortet vara ett kreditkort, och därför räknas denna betalningsmetod till kreditbetalning.

Även PayPal räknas idag till alternativet kreditbetalningar, eftersom man kan koppla ett kreditkort till sitt PayPal-konto. De betalningsalternativ som räknas som direktbetalningar är då bara betalning via Swish eller Trustly – och inget av dessa erbjuds i dagsläget hos H&M. På så vis har de kunnat kringgå den nya lagen.

Johanna Behrer, H&M Sveriges presskontakt, har uttalat sig i ärendet och till Ehandel säger hon att ”Vi har inte tagit bort några alternativ för direktbetalning i vår e-handel i Sverige. Det första betalningssättet som erbjuds är, likt tidigare, en avgiftsfri faktura på 30 dagar. Detta alternativ erbjuder kunden att betala först efter att kunden har tagit emot sina varor, vilket betyder att kunden inte behöver ligga ute med pengar om varan returneras.”.