Kontokredit

En buffert är något som alla rekommenderas att ha. Detta är en summa pengar som du kan använda när det kör ihop sig ekonomiskt, till exempel om bilen skulle gå sönder eller tvättmaskinen plötsligt skulle lägga av. Vid sådana situationer är det önskvärt att ha direkt tillgång till en summa pengar, så att man omedelbart kan reda ut situationen.

Det är inte alltid man har möjlighet att spara ihop till en buffert. Man kanske inte har så mycket pengar över varje månad, vilket gör att sparandet tar tid – eller så kanske man precis har kommit igång med sitt sparande så att man inte hunnit samla ihop en så stor buffert ännu. I sådana fall kan man överväga att skaffa en kontokredit som buffert.

En kontokredit fungerar som ett kreditkort, fast med skillnaden att du inte har ett fysiskt kort kopplad till krediten. Istället har du pengarna på ett bankkonto på nätet, där du kan logga in och hantera din kredit precis som du vill.

Kvinna med surfplatta ansöker om kontokredit

Så skaffar du en kontokredit

För att skaffa en kontokredit behöver du först ansöka om en sådan. Om din ansökan blir beviljad kommer du att få ett konto hos kreditgivaren, där din kredit alltid finns tillgänglig. Därefter väljer du själv om och när du vill använda dig av den godkända krediten. Precis som med ett vanligt kreditkort använder du endast det du behöver för tillfället.

Det är alltså inte som ett regelrätt lån, där du får hela lånesumman utbetald med en gång och sedan börjar betala ränta och avgifter för hela summan. En annan skillnad mellan en kontokredit och ett traditionellt snabblån är att du vid ett lån betalar tillbaka en viss summa varje månad, ända tills lånet är avbetalt – och därefter är lånet borta.

Med en kontokredit kan du använda en summa ena månaden, betala tillbaka nästa månad och därefter använda samma summa igen. Så länge du betalar tillbaka pengarna i tid kan du alltså använda krediten om och om igen.

Kostnader för en kontokredit

När du har en kontokredit betalar du naturligtvis endast ränta för den del av krediten som du faktiskt nyttjar. Det innebär att om du har en kredit på 10 000 kronor, men endast använt 2 000 kr av dessa, är det endast på de två tusen som du betalar ränta. Resterande 8 000 ligger kostnadsfritt kvar på kreditkontot för att användas vid behov.

Inför en kontokredit tas alltid en sedvanlig kreditupplysning. Huruvida denna tas med eller utan UC beror på var du ansöker om din kontokredit. Utöver att visa på en tillräckligt god ekonomi måste du även uppfylla de kriterier för att få ta en kontokredit som finns. Vilka dessa är skiljer sig mellan olika aktörer, men de mest grundläggande är:

  • Du ska vara minst 18 år gammal
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige
  • Du ska ha en deklarerad årsinkomst

Fördelar och nackdelar med kontokredit

Det finns både fördelar och nackdelar med en kontokredit. En fördel är att du alltid har pengar tillgängligt när behov uppstår eller vid en ekonmisk nödsituation. Du behöver då inte vänta tills att långivaren har öppet för att ansöka och bli godkäd för ett mindre lån. Istället kan utbetalning från kontot göras dygnet runt, när du som mest behöver det.

Att alltid ha tillgång till pengar kan dock även vara en nackdel – åtminstone för den som gärna spenderar dem. Risken finns att man nyttjar sin kredit på sådant man egentligen inte behöver, bara för att pengarna finns där.

Det finns så klart också en risk att man inte kan betala tillbaka de pengar man lånat. Om det skulle ske kommer skulden stiga, eftersom påminnelser, inkasso och Kronofogden innebär extra kostnader på en obetald räkning. Man riskerar då också att få en betalningsanmärkning, vilket kommer påverka kreditvärdigheten under flera år framöver.

Det är därför viktigt att endast ansöka om en kontokredit om du vet att du har den ekonomiska möjligheten att betala tillbaka de delar av denna som du nyttjar. Ett tips är att inte ansöka om en högre kreditgräns än vad din ekonomi klarar av – även om planen är att endast nyttja en mindre del av krediten under en begränsad tid.

Tänk också på att banker och långivare vid en kreditupplysning kommer tolka det som att du har använt hela den krediten du fått godkänd när de bedömer om du har råd med ytterligare lån – även om du inte nyttjat något alls.