Låna utan UC

Att låna pengar utan UC är för många synonymt med att låna utan kreditupplysning. Detta är dock inte samma sak, eftersom en kreditupplysning alltid måste tas i samband med en låneansökan. Däremot kan det vara klokt att låna utan UC om du vill skydda din kreditvärdighet hos UC AB. Till exempel om du planerar att ta ett större privatlån eller ett bolån inom en snar framtid. Detta eftersom varje ny kreditupplysning har en negativ påverkan på ditt kreditbetyg.

Äldre par som lånar utan UC

Skillnad på kreditupplysning och kreditupplysning

Varje gång du lånar pengar görs en kreditprövning för att säkerställa att du har rätt ekonomiska förutsättningar för lånet. I regel görs detta genom att långivaren beställer en kreditupplysning av ett kreditupplysningsföretag. Detta går inte att kringgå, då kreditgivaren enligt lag är skyldig att göra en sådan prövning samband med en ansökan.

Det finns dock flera olika kreditupplysningsföretag. Dessa har sina egna system för att poängsätta konsumentens kreditvärdighet. UC – tidigare Upplysningscentralen – är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Det är UC som används av storbankerna vid bolån. Även vid större privatlån brukar en kreditupplysning göras hos UC AB.

Vid mindre lån – till exempel snabblån, smslån, mikrolån och liknande – tas kreditupplysningarna oftare från andra bolag, så som exempelvis Bisnode eller Creditsafe. En kreditupplysning via någon av dessa aktörer kommer inte att påverka kreditbetyget hos UC. Att låna pengar utan UC kan därför vara fördelaktigt när du behöver ett mindre lån.

Fördelar och nackdelar med att låna utan UC

Precis som med allt annat så finns det både fördelar och nackdelar med att låna pengar utan UC. Det är upp till dig att avgöra om det är fördelarna eller nackdelarna som är övervägande utifrån just din livssituation och ditt behov.

Som vi tidigare nämnt så är ett lån utan UC inte synonymt med ett lån utan kreditupplysning. Om du däremot väljer att låna pengar utan UC kommer det inte påverka ditt kreditbetyg hos UC AB, som används av alla storbanker och vid större lånebelopp. Detta kan därför vara viktigt om du längre fram tänkt ansöka om större privatlån eller bolån.

Det är ofta aktörer som erbjuder smslån eller olika snabblån som erbjuder lån utan UC. Det beror på att lån utan UC, där vissa tidigare kreditupplysningar kanske inte syns, innebär en större risk för långivaren. Därför har dessa mindre lån många gånger också höga räntor och avgifter, för att kompensera för den ökade risken för långivaren.

Det är därmed viktigt att du, innan du ansöker om lån, faktiskt har räknat så att du vet att du kommer ha råd att betala tillbaka lånet, inklusive avgifter. Det för att inte riskera att skulden går vidare till inkasso eller Kronofogden.

Det är också klokt att jämföra räntor och avgifter mellan olika lån, för att säkerställa att du får det, för dig, mest fördelaktiga lånet. Detta kan du enkelt göra genom att använda dig av en jämförelsetjänst, som Låna-1000.net.

Sammanfattningsvis…

Den största fördelen med att låna pengar utan UC är alltså att det inte kommer påverka ditt kreditbetyg hos UC, vilket kan förbättra dina lånechanser i framtiden – när du måste söka via en bank som använder sig av UC AB.

Den största nackdelen med att låna utan UC är att en person med ett impulsivt ekonomiskt beteende kan lockas att ta ett lån som denne kanske inte egentligen har råd med. Dessutom är räntan ofta högre när man ska låna utan UC.

Varför ska man välja att låna pengar utan UC?

Det kan finnas flera olika anledningar till att låna utan UC. En av de vanligaste anledningarna är att man inte vill påverka sitt kreditbetyg hos UC. Exempelvis om man redan har många förfrågningar hos UC och inte vill tynga det med ytterligare. Dessa kan också göra att kreditbetyget hos UC är för lågt för att man ska bli beviljad ett nytt lån.

Det kan också handla om att ett plötsligt behov av ett mindre lån uppstått. Om man då dessutom inom en snar framtid planerar att ta ett större lån kan det vara bra att hålla sitt kreditbetyg hos UC fritt från mindre krediter.

I det fallet då du redan har många förfrågningar hos UC är det viktigt att komma ihåg att du inte ska skuldsätta dig mer än vad du har ekonomi för att klara av. Däremot kan det hända att du är i behov av ett snabbt lån precis nu, till exempel ett smslån till bilen eller tvättmaskinen som gått sönder. I sådana fall kan det för ditt kreditbetyg vara mer fördelaktigt att välja att låna utan UC. Det för att inte låta ditt kreditbetyg försämras av ett litet, men nödvändigt lån.