Du som har värdesaker hemma som du kan tänka dig att använda som pant för ett lån, har möjlighet att få låna pengar utan att någon kreditupplysning tas. Du kan också få lånet till en relativt förmånlig ränta, eftersom det är värdet på det som pantsätts som fungerar som säkerhet för lånet och därför innebär en trygghet för långivaren.
Eftersom ingen kreditupplysning tas vid pantlån kan du både låna utan inkomst och med betalningsanmärkning.
Vad är ett pantlån?
Ett pantlån är en typ av lån där du lämnar något av värde i pant för ditt lån, som en säkerhet för att lånet betalas tillbaka. Om du inte betalar lånet kommer det pantsatta föremålet att säljas så att utlånaren får tillbaka sina pengar.
Det fungerar alltså ungefär på samma sätt som när du tar ett billån eller ett bolån. I dessa fall har utlånaren din bil eller bostad som garanti för att lånet återbetalas. Skulle inbetalningarna utebli, kommer utlånaren sälja din bil eller ditt hus, för att få tillbaka de pengar som har lånats ut. Pantlån rör dock i regel mindre belopp, som lån på 1000 kr.
När du tar ett pantlån kan du nämligen inte låna mer än vad själva föremålet är värt. På så vis riskerar långivaren aldrig att inte få tillbaka sina utlånade pengar. Det är dock viktigt att tänka på att om något skulle hända, så att du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån, kommer föremålet säljas. Pantsätt därför aldrig något du inte vill förlora.
Hur fungerar det att ta ett pantlån?
De flesta pantbanker har en fysisk butik att gå till, eftersom det föremål du vill pantsätta behöver värderas. Detta görs enklast genom att pantsättaren själv får se på och värdera föremålet. Det finns dock även möjlighet att ta pantlån på nätet. Då skickar du in föremålet, som sedan värderas av utlånaren och som ger dig en låneoffert.
Det första steget i att ta ett pantlån är alltså att få den sak man vill pantsätta värderad. I en fysisk pantbank får du värderingen gjord direkt på plats, medan det av naturliga orsaker ser lite annorlunda ut om du tar ett pantlån på nätet. Då får du istället skicka in det du vill pantsätta, men ofta kan du göra en preliminär värdering online först.
Därefter görs en slutgiltig värdering och om du känner dig nöjd med denna kommer ditt lån att utbetalas.
I samband med detta kommer ni också överens om övriga villkor för lånet, som återbetalningstid, ränta och andra kostnader. Därefter måste du betala hela kostnaden till pantbanken inom angiven tid för att få tillbaka din värdesak.
Vad kan jag pantsätta?
Pantbanken kan ta emot i princip allt som har ett andrahandsvärde – huvudsaken är att det du pantsatt går att sälja så att pantbanken får pengarna tillbaka sina pengar. Några av de vanligaste sakerna att pantsätta är dessa:
- Smycken och klockor
- Guld, silver och olika ädelstenar, som exempelvis diamanter
- Exklusiv inredning och värdefulla konstverk
- Populär elektronik, som till exempel mobiltelefoner
Fördelar med pantlån
En stor fördel med pantlån är att ingen kreditupplysning tas. Detta eftersom din betalningsförmåga är oväsentlig för pantbanken, då de vet att de får tillbaka sina pengar oavsett, eftersom värdet på föremålet motsvarar lånebeloppet.
Därmed kommer ett pantlån aldrig påverka ditt kreditbetyg och du riskerar inga betalningsanmärkningar. Även den som nekas lån hos alla andra aktörer kan få ett pantlån, förutsatt att man har något av värde som kan pantsättas.
En annan fördel med ett pantlån är att räntan brukar vara ganska låg. Det beror på att räntan inte sätts utifrån din återbetalningsförmåga och att pantbanken kan känna sig säkra på att de kommer få tillbaka sina pengar. Därför behöver de inte kompensera med en hög ränta, som många långivare gör när det gäller snabblån och smslån.
Kom ihåg att det alltid finns en risk att du av någon anledningen inte kan återbetala ditt pantlån. Se därför till att aldrig pantsätta något som du inte är beredd att förlora.