Låna med betalningsanmärkning

Många har uppfattningen att det är helt omöjligt att låna med betalningsanmärkning, men så behöver det inte vara. Faktum är att det finns flera långivare som riktar sig just mot personer som av olika anledningar kan ha svårt att få lån hos traditionella banker – till exempel personer som vill låna med betalningsanmärkning. Läs mer om hur du gör här!

Man och kvinna i soffa vid dator med räkning

Hur lånar jag med betalningsanmärkning?

Det finns som sagt långivare som är villiga att låna till personer som har betalningsanmärkningar. Det förutsätter dock att övriga lånekrav uppfylls och att personen har tillräckligt god betalningsförmåga. Ett krav som många av dessa aktörer har är att anmärkningen ska vara äldre än sex månader. Detta för att de ska vara säkra på att det inte är på grund av nyuppkomna ekonomiska svårigheter som du inte betalade räkningen som gick till Kronofogden.

Det går att hitta information på långivares hemsida om huruvida de tillåter betalningsanmärkningar eller inte. Men för att slippa sitta och leta upp långivare och därefter läsa deras villkor kan du spara mycket tid genom att använda dig av en jämförelsesida. I vår jämförelselista kan du snabbt se vilka kreditbolag som tillåter betalningsanmärkningar. Du kan även välja att söka via en låneförmedlare och få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.

På så sätt kan du dessutom väldigt enkelt jämföra villkoren mellan de olika lånen, för att därefter välja det lån som passar dig bäst. Du som vill låna pengar med betalningsanmärkning behöver dock vara förberedd på att du kommer få betala en högre ränta på ditt lån. Det eftersom långivarna upplever att de tar en större risk som lånar ut pengar till någon som tidigare på ett eller annat sätt har misskött sin ekonomi – oavsett orsak till att anmärkningen uppstod.

Vilka lån kan jag ta med en betalningsanmärkning?

Om du har en betalningsanmärkning, men har god ekonomi i övrigt, kan du ta både privatlån (lån över 50 000 kr) och snabblån (lån under 50 000 kr). Dock är utbudet av långivare betydligt mindre för privatlån och oftast beviljar de inte särskilt höga belopp. Ett snabblån är därför det vanligaste lånet att ta när man har en betalningsanmärkning.

Anledningen till att det kallas snabblån är att det med denna låneform brukar gå snabbt från ansökan till utbetalning, vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Om man i övrigt inte har några ekonomiska problem, och man är i behov av pengar snabbt, kan ett snabblån vara rätt alternativ. Har man däremot redan svårt med det ekonomiska, och ofta handlar på impuls, kan snabblån istället vara väldigt ofördelaktigt för ekonomin och något man bör undvika.

Låna med betalningsanmärkning utan UC

Precis som för ett vanligt lån så gäller det även för dig som vill låna pengar med betalningsanmärkning att du har goda ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka ditt lån. Det betyder att en kreditupplysning kommer göras, och långivaren kommer även be om inkomstuppgifter och liknande för att säkerställa att du kan klara av dina framtida betalningar. Det utan att riskera att drabba din övriga ekonomi negativt och då riskera ytterligare anmärkningar.

En kreditupplysning måste enligt svensk lag tas vid en låneansökan, oavsett om du har en betalningsanmärkning eller ej. Varje gång en kreditupplysning görs kommer denna att registreras i ett år hos det bolag där upplysningen gjorts. Ju fler kreditupplysningar, desto sämre blir din kreditvärdighet hos sagt upplysningsföretag. Desto svårare blir det också att i framtiden beviljas lån, eftersom många ansökningar kan tyda på ett riskabelt ekonomiskt beteende.

Det finns olika kreditupplysningsföretag i Sverige. Det företag som bankerna oftast använder sig av, och som även är vanligast att använda när man vill ta ett större lån, är UC AB. Hos UC vill man därför ha så få kreditförfrågningar som möjligt, eftersom det förbättrar möjligheten till större lån i framtiden – åtminstone om man tänkt låna inom ett år.

Därför väljer många att låna med betalningsanmärkning utan UC. Då tas istället kreditupplysningen hos något annat kreditupplysningsföretag – till exempel Creditsafe eller Bisnode – och upplysningen registreras inte hos UC.