Risker med att låna pengar

Förr låg ribban för att söka ett lån mycket högre – du behövde låna pengarna från banken och det var en process i sig bara att bli beviljad lånet. Så fungerar det inte idag. Numera kan du med några enkla klick låna stora summor pengar direkt i mobilen. Beroende på vilken ekonomisk personlighet du har, kan detta vara både bra och dåligt.

För den som är noga med att sköta sin ekonomi och inte tar större lån än vad man klarar av är det givetvis mycket smidigt, men för den som har ett osunt ekonomiskt beteende kan snabba möjligheter till pengar bli problematiska.

Man med mobil och räkning från långivare

Vad innebär det att ta ett lån?

Alla kreditgivare tillhandahåller en tjänst, det vill säga utlåningen av pengar. Precis som för vilket företag som helst som erbjuder en tjänst, vill de naturligtvis ha betalt för detta. Dessa kostnader är i form av ränta och andra avgifter som exempelvis uppläggnings- och aviavgifter. Samtidigt ska du naturligtvis också betala tillbaka själva lånet.

I samband med att du tar ett lån, förbinder du dig att betala tillbaka det lånade beloppet inklusive alla tillhörande kostnader – inom den tid som du och långivaren har kommit överens om, det vill säga återbetalningstiden.

Vad händer om jag inte betalar?

Om du av någon anledning väljer att inte betala tillbaka ditt lån ser förfarandet ganska likartat ut, oavsett var du valt att låna dina pengar. Det ser inte alltid exakt likadant ut – men på ett ungefär. Det brukar börja med att långivaren skickar ut en påminnelse, för att påminna dig om att räkningen ska betalas. Denna brukar ha en påminnelseavgift, vilket alltså leder till att totalkostnaden för lånet nu har blivit något högre – oftast rör det sig om 50 – 100 kronor.

Om du inte heller betalar denna påminnelse, kommer din räkning med stor sannolikhet att gå vidare till inkasso. De flesta långivare använder sig av ett utomstående inkassobolag för att driva in skulden. I samband med att räkningen går till inkasso, kommer även en inkassoavgift att läggas på, tillsammans med dröjsmålsränta – plus tidigare avgifter.

Nu börjar räkningens extrakostnader dra iväg rätt rejält.

Om du dessutom väljer att ignorera räkningarna från inkasso kommer dessa skickas vidare till Kronofogden. Även här tillkommr en avgift och oavsett räkningens belopp från början, kommer den att vara avsevärt mycket högre nu.

Samtidigt som din räkning hamnar hos Kronofogden kommer också inkassobolaget att rapportera in att du misskött dina betalningar. Detta innebär att du får en betalningsanmärkning, vilket påverkar dina chanser att få lån i tre år.

Kronofogden skickar ut ett brev om att skulden nu ligger hos dem, och hur mycket du ska betala. Om du struntar i breven från Kronofogden kan beslut om utmätning fattas. Om du har inkomst från lön är det vanligast att utmätning sker direkt från denna. Det innebär att de drar en viss summa från din lön varje månad, tills skulden är avbetald.

Har du inte någon lön kan istället utmätning beslutas på dina värdesaker. Då säljer Kronofogden dina värdesaker, till exempel TV eller bil, på auktion för att på så vis få ihop pengar till dina obetalda skulder.

Stick inte huvudet i sanden – ta hjälp från långivaren

Kom ihåg att det kan strula till sig ekonomiskt för alla. Istället för att sticka huvudet i sanden och ignorera räkningen och påminnelserna från långivaren är det bättre att kontakta dem direkt. Berätta som det är – att du har svårt att betala i tid. Då kan långivaren istället hjälpa dig med att lägga upp en avbetalningsplan som funkar för dig.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en rapportering om att du misskött din ekonomi genom att inte betala dina räkningar i tid. Denna visas varje gång någon gör en kreditupplysning på dig och kommer finnas kvar i tre år i ditt register.

En betalningsanmärkning kan försvåra för dig att beviljas lån, eftersom många långivare inte godtar anmärkningar – oavsett vad orsaken till att den uppstod är. Det är dock inte bara dina chanser att få låna pengar som påverkas. Du kan få svårt att betala på avbetalning, teckna ett nytt mobilabonnemang och även bli nekad att hyra en lägenhet.

Har man en betalningsanmärkning kan det ändå kännas förtröstansfullt att veta att man per automatik inte behöver vara helt utesluten från lånemarknaden, men de aktörer som låter dig låna med betalningsanmärkning tar ofta ut en högre ränta. Det för att kompensera för den ökade risken de tar med att låna till någon med betalningsanmärkning.