Låna utan inkomst

Ibland kör det ihop sig med ekonomin. Många gånger har man kanske sparat undan en liten summa för att klara sig ur sådana situationer, men ibland har man av olika anledningar inte haft den möjligheten. Det kan till exempel röra sig om att man har levt med låga inkomster en längre tid, eller med höga utgifter, som har gjort det svårt att spara.

Om du står utan inkomst och behöver låna pengar kan det vara bra att veta att det ändå finns möjligheter för den som vill låna utan inkomst. Du får dock räkna med ett snävare utbud av lånemöjligheter, samtidigt som summorna du kan låna inte är särskilt höga. Men har du ingen inkomst är det kanske inte heller rätt läge att ta ett större lån.

Olika kriterier för att låna utan inkomst

Hos vissa långivare är det möjligt att låna utan inkomst – medan det hos andra är helt uteslutet. Detta beror på vilka olika krav långivarna har på dig som låntagare. Det finns dock vissa grundkrav för att få låna, vilket ofta är följande:

  • Du ska vara minst 18 år fyllda
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige sedan en viss tid tillbaka
  • Du behöver ha ett svenskt bankkonto

Därefter kan kraven variera för att få låna utan inkomst. Vissa långivare godtar betalningsanmärkningar, låg inkomst och liknande, medan andra har strängare krav och kräver fast anställning, en deklarerad årsinkomst över ett visst belopp och inga betalningsanmärkningar. Detta gäller ofta långivare med privatlån, inte för mindre lån på 1 000 kr.

De långivare som har lägre krav kommer också att ta en högre ränta på sina lån. Detta eftersom de tar en större ekonomisk risk när de lånar pengar till någon som tidigare har misskött sin ekonomi (betalningsanmärkningar) eller har en låg deklarerad inkomst. Ju bättre ekonomi, desto lägre ränta kan du få när du vill låna pengar utan inkomst.

Varierande krav på inkomst

Medan vissa kreditgivare kräver en fast inkomst för att bevilja dig ett lån finns det andra som godtar även mer otraditionella inkomstkällor. Det kan handla om att någon vill låna med sporadisk inkomst, annan typ av inkomst (som ett sparkapital, föräldrapenning eller pension) eller att man vill låna pengar med låg deklarerad inkomst.

Sporadisk inkomst kan vara till exempel att man inte har någon fast anställning utan istället jobbar som vikarie vid behov eller som frilansare. Detta är två vanliga anställningstyper idag, som ofta genererar relativt fasta inkomster, om än något varierande, men trots detta ratas alltså en sådan inkomst hos många av de större bankerna vid lån.

En låg deklarerad inkomst kan ha flera olika orsaker, men det behöver inte alls avspegla hur låntagarens ekonomi ser ut idag. Man kan ha stämplat, varit föräldraledig, pluggat eller endast jobbat deltid – för att ta några exempel.

Idag kanske inkomstsituationen är en helt annan, man kanske är fast anställd med en bra inkomst. Då har man troligtvis de ekonomiska medlen att återbetala ett lån, även om det inte syns på ens kreditupplysning. Kanske blir man därför inte beviljad lån hos alla långivare, då deras inkomstkriterier för deklarerad årsinkomst inte uppfylls.

Hur kan jag låna utan inkomst?

Om du vill låna pengar utan inkomst kommer du inte att kunna låna några direkt större summor. Det är främst så kallade smslån eller snabblån som är aktuella. Sådana lån erbjuder från någon till några tusenlappar i lån, men samtidigt bör du också tänka på att inte dra på dig några stora skulder om du inte har tillräckligt med inkomst.

En majoritet av dessa typer av lån är högkostnadskrediter, vilket innebär att du får låna pengarna till en mycket hög årsränta i förhållande till lånebelopp. Har du inte möjlighet att betala tillbaka lånet i tid kan det därmed snabbt dra iväg och bli väldigt kostsamt för dig. Du bör därför vara säker på att du har möjlighet att betala tillbaka pengarna.

När du beviljas en kredit hos en aktör som låter dig låna utan inkomst, kommer räntan som sagt att vara hög. Om du ändå anser att du behöver lånet – och har råd att betala tillbaka det – kan det vara klokt att först använda sig av en jämförelsetjänst. På så sätt kan du jämföra flera kreditgivare och välja den som erbjuder bäst lån utan inkomst.

Vill du jämföra mindre lån? Använd vår jämförelsetjänst här.