Om du inför löning varje månad har problem med att få ekonomin att gå ihop kan du vara betjänt av att göra en liten övning. Det handlar om att identifiera vart dina pengar egentligen tar vägen. Många utgifter är mycket tydliga, såsom till exempel hyran alternativt bolånet, barnomsorgsavgiften och elräkningen, men de flesta av oss har också en eller ett par så kallade pengafällor.
Hitta dina pengafällor och spara stora summor
En pengafälla är en typ av mindre utgift som naturligt återkommer med jämna mellanrum utan att du funderar så mycket kring den. Det kan till exempel handla om tobaksvaror, hämtkaffe, uteluncher, lotter, cafébesök, köp av appar och tillägg i appar, prenumerationer som rullar på, med mera. Utgiften har helt enkelt blivit en vana och ju fler av dessa du samlar på dig desto mer pengar rinner ut från ditt hushåll.
Är det något av ovan exempel på pengafällor som har fångat dig? Ovan exempel är några av de mest vanliga, men det finns givetvis fler än så. Om du kan identifiera ett par av de typer av utgifter som återkommer dag efter dag eller vecka efter vecka, kan du sedan med fördel räkna på vad utgifterna kostar i rena pengar. Då får du svart på vitt på vilken effekt vanan/ovanan har på din ekonomi. Det är nämligen nödvändigt att få bra argument för att bryta med en (o)vana, och få argument är så starka som de som har med pengar att göra.
Exempel: Du köper hämtkaffe för 25 kr ett par gånger i veckan på väg till jobbet. Per månad blir kostnaden 200 kr och per år kan du räkna med att 2400 kr av din inkomst har gått åt till kaffe.
Exempel: Du har ett abonnemang på en träningsapp i din mobil. Du använder den ytterst sällan, men du fortsätter att betala för den månad efter månad. Om abonnemangsavgiften är 69 kr betalar du över 800 kr per år mer eller mindre i onödan.
Ta en pengafälla i taget
Det är sällan en god idé att helt bryta med invanda mönster och det kan väl inte rekommenderas att du stänger alla dina pengafällor med en gång. Ett tips är att fokusera på en utgift åt gången.
Bestäm först i vilken utsträckning du vill bli kvitt utgiften. Det är nämligen inte alla pengafällor som behöver slås igen helt och hållet. Om du till exempel tycker om att gå på café är det en aktivitetet du inte ska släppa helt. Att tänka ekonomiskt behöver inte betyda att man lever ytterst spartanskt! Bestäm sedan vilka steg du ska ta för att minska den påverkan utgiften har på din hushållsekonomi och genomför sedan stegen.
Du kan undvika att låna
Den tusenlapp du känner att du behöver låna någon gång, eller kanske någon gång då och då, kan du förmodligen snabbt spara in genom att identifiera dina pengafällor och slå igen dem en efter en. Med mindre utgifter minskar risken att du kommer i en situation då du behöver låna. Dessutom kan du öka möjligheterna att spara för framtiden oavsett om du vill ha mer pengar tillgängliga för konsumtion eller vill spara till något mer beständigt.