Så här kan du handla mat smartare

stormarknad

Mat och andra nödvändigheter för hushållet är normalt den näst största utgiften för de flesta, oavsett storleken på hushållet. Det innebär samtidigt att det kan finnas lite större belopp att spara på att göra medvetna och smarta val. Om du vill handla smartare kan du med fördel undersöka möjligheterna att utnyttja de fyra tipsen vi presenterar nedan.

Gör en matplanering och handla på stormarknaden

Brukar du småhandla, dessutom i den butik som ligger närmast dig? Handlar du ofta efter jobbet när magen kurrar? Då är dina matinköp förmodligen långt ifrån optimala och du betalar garanterat för mycket i onödan. Dessutom kommer du med stor säkerhet göra mindre bra val ur näringssynpunkt. Om du ser till att göra en lite större matplanering för åtminstone ett par, tre dagar framöver (gärna längre än så!) och sedan handla endast det du behöver för att matplaneringen ska gå ihop på en större stormarknad kommer dina utgifter för mat och andra nödvändigheter att sjunka rejält.

Storpack lönar sig alltid

Vissa personer tar möjligheten att spara pengar på hushållsinköp till extremer. De handlar endast storpack av olika varor, och de undviker köp av storpack om det inte är rea på produkten och/eller det inte finns någon rabattkupong att använda. Så långt kanske du varken vill eller behöver gå, men det är helt klart att det alltid lönar sig att köpa storpack åtminstone då och då.

Köp mycket när det är billigt

Ett enkelt tips för att spara en del på inköpen är att köpa mer när du hittar ett kraftigt rabatterat pris. Det spelar ingen roll om det handlar om kött, bröd, schampo eller något annat. Hittar du till exempel ditt favoritschampo till halva priset, kan du med fördel köpa en handfull flaskor på en gång. Utgiften blir större i det korta perspektivet, men i det långa loppet sparar du på att utnyttja rabatter.

Köp överskottsmat online

Ett sista bonustips är att undersöka de möjligheter som nu finns att köpa mat online. Det är då inte tjänster för färdiga matkassar som avses, utan digitala stormarknader för mat och annat för hushållet som av olika anledningar inte kan säljas i butik. Vissa av varorna på de webbplatser som säljer överskottsmat är felmärkta alternativt har en utgående design. För andra varor har utgångsdatumet passerats med en kortare tid. Varorna är dock alltid fullt tjänliga att äta eller använda.

Eftersom varorna på dessa webbplatser annars skulle slängas kan du ta del av mycket kraftigt rabatterade priser, särskilt på storpack. Utbudet är givetvis inte så brett, men förmodligen kan du hitta en hel del varor som ditt hushåll använder i vardagen till mycket låga priser.