Är du ung – se upp för dyra bilförsäkringar

dyr bilförsäkring för ungaAtt unga män är klart överrepresenterade i statistiken för olyckor i trafik är ett faktum. Även unga kvinnor löper större risk att råka ut för olyckor om man jämför med ett tvärsnitt av befolkningen. Den främsta anledningen för de något nedslående siffrorna är att unga bilförare har mindre erfarenhet och en sämre trafikmognad än vad äldre förare har.

En ökad risk innebär automatiskt en ökad premie när det gäller bilförsäkringar. Tidigare blev detta extra tydligt för unga män, som kunde behöva betala betydligt mer för en försäkring än vad något äldre män och kvinnor med en prickfri skadehistorik behövde göra. Sedan 2012 får försäkringsbolagen emellertid inte göra några (större) distinktioner baserat på kön. Det innebär att försäkringspremien för en ung man respektive en ung kvinna ska beräknas på samma sätt. Men, hur slår den ökade risken för unga på försäkringspremierna generellt? Är det fråga om en mindre extra kostnad eller får unga betala flera gånger så mycket?

Unga betalar dubbelt så mycket

Enligt en nyligen utförd undersökning utförd av Compricer visar det sig att unga vanligtvis får betala upp emot dubbelt så mycket för sin bilförsäkring än vad de lite äldre bilförarna behöver göra, detta trots att förutsättningarna i övrigt (bostadssituation, bilmärke och modell med mera) är likartade. Unga män kan faktiskt få betala tre gånger så mycket för sin bilförsäkring som en kvinna i medelåldern.

I undersökningen har Compricer utgått från ett par grundförutsättningar. En är att de försäkrade bor i bostadsrätter i centrala Stockholm, en annan är att de kör mellan 1500-2000 mil per år och en tredje är att bilen i jämförelserna är en Volvo S60 av 2011 års modell för vilken de försäkrade väljer en helförsäkring. Utifrån dessa förutsättningar har sajten inhämtat offerter från ett antal ledande försäkringsbolag.

Exempel: I undersökningen framgår att en man på 23 år får betala mellan knappt 19 500 kr och 36 000 kr per år för försäkringen. Det ger en månadskostnad på mellan 1625 – 3000 kr, vilket är en mycket stor kostnad. En man på 33 år får istället en månadskostnad på mellan omkring 700 – 1140 kr. Lägst premie betalar i regel den som är mellan 55-65 år. I Compricers undersökning framgår att en man på 63 år betalar mellan 550 – 900 kr per månad. För den som är i pensionsåldern blir kostnaden sedan något högre för varje år.

Jämför försäkringsbolagen

I Compricers undersökning framkommer att det finns stora skillnader mellan försäkringsbolagen. Spannet för den billigaste respektive dyraste försäkringspremien för en man på 23 år är till exempel närmare 17 000 kr. Att skillnaden kan vara så stor beror på att majoriteten av försäkringsbolagen specialiserar sig på ett lite smalare tvärsnitt av befolkningen. Vissa riktar sig främst mot medelålders bilförare med ett prickfritt register medan andra har ett större fokus på de yngre.

Utifrån detta förstår du att det är klokt att jämföra erbjudanden från olika försäkringsbolag. Om det finns upp till 17 000 kr att spara på att välja den billigaste försäkringen kan det rekommenderas att du är mycket noga med jämförelserna. Innan du tecknar en viss försäkring ska du dock, som alltid, undersöka exakt vad försäkringen täcker. En billigare försäkring kan vara just billigare på grund av att den saknar någon viktig försäkringsprodukt.

Källa: Compricer