Tjäna extra pengar på gigs – så här kan du göra

Arbetsmarknaden i Sverige har under många år varit en ganska stelbent historia. Normen har varit åtta timmars arbetsdag och alla andra anställningsformer har i princip varit stora undantag. Det håller på att förändras. Ny teknik och nya, mer effektiva, sätt att arbeta har inte gjort normen obsolet, men det finns numera mer utrymme för alternativ.

Gigekonomi – framtidens ekonomi?

Ekonomiska forskare har myntat begreppet gigekonomi för att beskriva en arbetsmarknad som har stora inslag av projektbaserade arbeten med tonvikt på mycket korta tidsperioder. Ett gig på arbetsmarknaden kan ha samma utsträckning i tiden som ett gig/en konsert i musikvärlden, det vill säga bara någon timme.

Gigekonomin är i sin linda i Sverige, men det finns redan flera exempel på nischer där denna typ av projektbaserade arbetsmarknad har börjat bli vanlig. Matleveranser, korta frilansuppdrag för skribenter och grafiker, hantverksarbeten av ROT-typen, utförande av marknadsundersökningar och konsumentintervjuer samt taxiliknande körningar med egen bil är exempel på typiska nischer i gigekonomin.

Vad är du bra på?

Gigekonomin bygger i stor del på att utnyttja den outnyttjade kompetens som finns i samhället och som inte kan utnyttjas effektivt inom ramen för vanliga anställningar. En person är inte bara sitt yrke och man kan ha många olika kompetenser. En person som arbetar med redovisning kanske har en talang för datorgrafik och kan skapa logotyper för företag. Kanske har han också erfarenhet av snickeri eller journalistiskt arbete. Kanske brukar han vilja aktivera sig socialt på helgerna och gärna kunna tjäna lite extra pengar på samma gång, exempelvis via körningar.

Om du vill ta ditt första steg in i gigekonomin för att tjäna extra pengar behöver du inte göra annat än att fråga dig själv vad du är bra på. Om du också tycker om att utnyttja din kompetens eller talang så är det naturligtvis ännu bättre. Använd möjligheterna inom gigekonomin för att tjäna lite extra pengar löpande, för att täcka upp en brist i ekonomin utan att behöva låna eller som en andra inkomst som över tid kanske kan bli din primära inkomst.

Gigekonomi – några exempel

Det finns ett antal koncept och tjänster i Sverige som kan klassas som typexempel på gigekonomi. Dessutom finns plattformar där de som har en tjänst att erbjuda enkelt och gratis kan nå ut till potentiella beställare.

Grannar.se
Grannar är en tjänst för tjänster i lokalområdet. Här kan både privatpersoner och företag köpa och sälja tjänster inom exempelvis datorsupport, barnpassning, trädgårdsarbete och hundpassning.

Ubereats
Ubereats är ett koncept som går ut på att en person med en smartphone kan beställa mat från anslutna restauranger i en app och få hem maten inom kort via leverans av en privatperson. Själva ”giget” i konceptet är hemkörningen av mat.

Okelii
Okelii är en slags marknadsplats för framför allt digitala tjänster. Bland kategorierna finns till exempel översättning, intervjuer/marknadsundersökningar, projektledare för webb, annonsförsäljning på nätet, design och liknande.